Dawny browar Vettera poddano rewitalizacji. Kompleks jest świetnym pretekstem, by udać się na wycieczkę w tamte rejony Polski.
Historia zabudowań zlokalizowanych przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie sięga XVII wieku. Najpierw funkcjonowały one jako zespół pałacowy, a następnie klasztor. W połowie XIX wieku zostały zakupione przez przemysłowca Karola Vettera, który uruchomił w nich browar. Od tamtego czasu, pomijając krótką przerwę w 1944 roku, do 2000 roku piwo warzono w nim regularnie.
Od 2014 roku Browary Perła prowadzą projekt rewitalizacji browaru i okolicznych terenów. Aktywnie włączają jego przestrzenie w życie kulturalne Lublina i udostępniają mieszkańcom miasta. Na terenie kompleksu odbywają się festiwale, letnie plenerowe pokazy filmowe, wycieczki tematyczne w podziemiach. Jednak tym, co rozsławia lubelski zabytek nie tylko lokalnie, jest ciekawe połączenie starej architektury z nowoczesnym designem.
Na terenie kompleksu uruchomiono Apartamenty Browar Perła. Przy ul. Bernardyńskiej 15 powstało siedem lokali. Apartamenty mają zróżnicowane powierzchnie — od ok. 22 do ok. 66m². Pomieszczenia zaskakują otwartą przestrzenią organizowaną jedynie przez wielofunkcyjny moduł, w którym mieści się m.in.: kuchnia, toaleta, łazienka oraz szafa. Większe apartamenty posiadają osobne sypialnie, w których łóżka umieszczono na specjalnych podestach. Przestrzeń każdego apartamentu podzielona jest na dzienną, świetlistą, pełną jasnych barw i nocną, wyciszoną, z wytłumionym, ciepłym światłem. W pokojach znajdują się designerskie meble i lokalne akcenty — książki lubelskich pisarzy czy plakaty wyszperane w miejscowych antykwariatach. Goście odwiedzający apartamenty mają możliwość skorzystania ze wszystkich atrakcji, jakie niesie ze sobą pobyt w historycznych obiektach należących do lubelskiego producenta piwa.
Drugą wnętrzarską atrakcją dawnego browaru Vettera jest Perłowa Pijalnia. Centralnym elementem przestrzeni baru jest trzydziestometrowej długości kontuar, który wypełnia właściwie całą jego przestrzeń. Uwagę siedzących wokół gości przyciągają umieszczone nad nim podświetlone bryły butelek. Ciepły nastrój buduje neonowa lampa biegnąca wzdłuż kontuaru oraz ażurowe tło z dębowych listewek. Wrażenie głębi i lekkości wnętrza uzyskano dzięki zastosowaniu lustra na suficie, które optycznie powiększa stosunkowo niewielkie i niskie pomieszczenie. Doborowi materiałów wykończeniowych towarzyszyła intencja zrównoważenia „ciepłych” i „zimnych” elementów. Kontuar został wykonany z giętej blachy cynkowej; nawiązuje do tradycyjnych kontuarów wylewanych z cyny oraz do urządzeń używanych przy produkcji piwa. Posadzka została wykonana z betonu w kolorze grafitowym.
Za opracowanie koncepcji architektonicznej browaru odpowiedzialne jest biuro Projekt PRAGA: www.projektpraga.pl.
Strona Apartamentów Browar Perła: www.apartamentybrowarperla.pl
Czas generowania strony: -1732251018,63s