O tym, że plastik jest szkodliwy nie musimy nikogo przekonywać. Zawiera wiele niebezpiecznych substancji. m.in. BPA, czyli bisfenol A, o którego istnieniu jeszcze całkiem niedawno nie mieliśmy pojęcia, ftalany i inne szkodliwe surowce. Wszystkie one przenikają do spożywanej żywności i odkładają się w organizmie, działając na niego toksycznie. Niekwestionowaną wadą plastiku jest to, że rozkłada się około 500 lat, a tylko niewielka jego część trafia do recyklingu. Parlament Europejki poparł zakaz sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, który ma wejść w życie w 2021 roku. Dla naukowców z całego świata zapaliło się zielone światło na stworzenie materiału, który były w stanie pod każdym względem zastąpić trujący plastik. I stało się! Naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej opracowali innowacyjny materiał polimerowy, z którego zrobili pierwszy w pełni zdrowy i ekologiczny produkt… sztućce. Okazało się, że są one tak samo trwałe jak ich plastikowe zamienniki, a przy tym w pełni biodegradowalne. Może nie są tak piękne jak sztućce z warzyw zaprojektowane trzy lata temu przez biuro projektowe Benwu Studio, za to podobnie jak widelce i noże z marchewki, pora i selera nie obciążają ekosystemu, bowiem są pochodzenia roślinnego!
– Granulaty opracowanej przez nas skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne. Dlatego mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania. Te metody uznawane są za jedne z najtańszych i najszybszych w produkcji przedmiotów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych. My przenosimy je do produkcji przedmiotów biodegradowalnych – wyjaśnia prof. Helena Janik.
Produktem już zaczął interesować się rynek. Przeprowadzono już nawet testy technologiczne na skalę przemysłową, w których uczestniczyła firma zainteresowana technologią opracowana przez polskich naukowców. Trzymamy kciuki!
Czas generowania strony: -1732194757,15s