Na pomysł zorganizowania konkurs „Pinocchio Children’s Library” wpadło stowarzyszenie Young Architects Competitions zajmujące się promowaniem młodych architektów, oraz Fundacja im. Carlo Collodiego. Projekt miał spełniać wiele wymogów. Przede wszystkim budynek miał być przyjazny dzieciom, angażować je do nauki i zabawy. Miejsce miało być również interesujące dla odwiedzających miasto turystów, a także dla mieszkańców miasta. Organizatorzy konkursu chcieli również, żeby budynek dobrze wpisywał się w zabytkowe otoczenie i specyficzne ukształtowanie terenu. Biblioteka ma stanąć w Toskanii, w położonym wśród malowniczych wzgórz miasteczku Collodi, w którym autor słynnego Pinokia spędził dzieciństwo. 


Krakowscy architekci Marcin Gierbienis i Damian Poklewski-Koziełł opracowali projekt, który co prawda nie wygrał, ale okazał się lepszy od kilkudziesięciu koncepcji zgłoszonych z całego świata. Do finału zostało dopuszczonych 30 prac. Polscy projektanci zainspirowali się pagórkowatym krajobrazem. Pomysłowo wykorzystali przepływającą przez działkę rzekę, włączając ją do wnętrza budynku. Cała biblioteka miała być przeszklona, tak aby otaczający krajobraz stanowił z nią integralną całość. Drewniany dach miał nawiązywać do stolarstwa, którym parał się Geppetto, ojciec Pinokia. „Ostatecznie powstała przestrzeń maksymalnie otwarta, pozbawiona barier architektonicznych i dobrze oświetlona naturalnym światłem dziennym, kojarząca się się z ciepłem i bezpieczeństwem. Jak również odwołująca się do aspektów pro-ekologicznych architektury, a także z punktu widzenia założeń konkursu wprowadzająca oczekiwany walor innego, bajkowego świata” - wyjaśniają projektanci z pracowni Gierbienis + Poklewski.

 

Fundacja Collodiego oprócz biblioteki chce jeszcze stworzyć największy park tematyczny poświęcony bajkowej postaci. Zajmie on powierzchnię 25 tyś. m2 na której powstaną liczne instalacje dla dzieci oraz wspomniana biblioteka.