W poszukiwaniu symbiozy z naturą | Dekorian Home
TRENDY | 2022-12-22

W poszukiwaniu symbiozy z naturą

Ostatnie lata doprowadziły do większego poszukiwania powodów do dobrego samopoczucia – wewnętrznego dobrobytu. Szczególnie widoczne jest to w otaczających nas „czterech ścianach” a już na pewno w tych, które służą nam podczas naszego urlopu.
Udostępnij logo whatsapp logo twitter

Dom letni postrzegany jest jako miejsce wzmacniające poczucie spokoju i  harmonii. Przykładem może być wyrafinowany projekt wnętrz, który Studio Wonbat stworzyło w południowej Hiszpanii w odpowiedzi na precyzyjne założenia funkcjonalne i estetyczne inwestorów. Rozmawiamy o tym z twórcami.

Jakie były życzenia klienta przy realizacji tego projektu wnętrz?

Celem było przekształcenie letniego pied-à-terre w bardziej rozbudowaną i przyjazną przestrzeń, dostosowaną do gustów i potrzeb rodziny klientów, aby zachęcić ich do spędzania długich okresów nawet poza sezonem letnim.

W szczególności opracowano reorganizację przestrzeni rozmieszczonych na dwóch piętrach domu i poprawiono samą komunikację między pokojami, zmieniając położenie i ulepszając łączącą klatkę schodową.

Z jednej strony istniała chęć powiększenia przestrzeni przeznaczonej na apartament główny i stworzenia znacznie bardziej prześwitującej szlachetnej podłogi, otwartej na ogród, z widokiem na niego od strony głównego wejścia.

Z drugiej strony znaczenie i wykorzystanie piwnicy, wcześniej nieużywanej ze względu na jej rozmieszczenie i projekt, zostało ponownie zmienione, aby przekształcić ją w biesiadną przestrzeń, w której można w pełni cieszyć się rodziną i przyjaciółmi.

Na koniec poproszono nas o całościowy remont wnętrz całego domu pod względem przestrzeni, materiałów, wykończeń, umeblowania i oświetlenia.

Jaka była koncepcja projektu i jaką rolę odegrały okładziny ścienne?

Od początku myśleliśmy o tym, aby każdemu z pięter nadać odrębną osobowość, tak aby przebywanie na każdym dostarczało innych, ale równie atrakcyjnych doznań. Wyzwaniem było osiągnięcie tego celu przy zachowaniu globalnej harmonii zgodnej z fundamentami projektu: domem inspirowanym naturą, z otwartymi przestrzeniami, z zakrzywionymi liniami, które płyną i dają spokój. Krótko mówiąc, aby tworzyć przestrzenie oferujące spokój i dobre samopoczucie.

W realizacji tej koncepcji pomogły nam tapety. Na podłodze szlachetnej zdecydowano się na bardziej surowe wykorzystanie gamy chromatycznej, trzymając się barw neutralnych i ciepłych. Nawet przy użyciu materiałów wybrano naturalne materiały, takie jak terakota, drewno dębowe i organiczne pokrycia, takie jak kolekcja Komorebi na GlamPure firmy Glamora.

W piwnicy wprowadzono inne zakresy kolorów, ponownie inspirowane naturą, ale w bardziej zabawnym duchu. Na tę podłogę zdecydowaliśmy się na okleinę ścienną z aktualnej kolekcji Glamora, Creative Collection, na materiale winylowym GlamDecor.

Jak zrodził się pomysł zasłaniania nietypowych powierzchni, takich jak sufit?

W Wonbat od dawna interesowaliśmy się możliwościami tapetowania sufitów, ale musieliśmy znaleźć odpowiedni projekt. Od razu zrozumieliśmy, że duży salon na parterze byłby idealnym miejscem. W ten sposób byliśmy w stanie nadać dynamizm i osobowość przejrzystemu prostokątnemu planowi, w którym sufit pracujący na różnych wysokościach z dużymi krzywiznami miał za zadanie zdefiniowanie i podkreślenie różnych pomieszczeń.

Co więcej, sprawiając, że ten sam obiekt, co sufit, opada ze ściany w salonie, nadaliśmy przestrzeni ciągłość i ruch. Wybór okleiny ściennej Mimas był łatwy: od razu zrozumieliśmy, że jej projekt z krzywiznami i graficznym wykorzystaniem naturalnych tekstur idealnie pasuje do naszego pomysłu.

Ściana okrągłej klatki schodowej, centralny element domu, została wzmocniona poprzez pokrycie jej tapetą Moribana z GlamPure, która swoim designem podkreśla jej zmysłowy ruch i subtelność.

Postanowiliśmy nadać głównej sypialni delikatnego charakteru za pomocą pięknych Temps Perdu z kolekcji Komorebi: był to dobry sposób na wprowadzenie spokoju i harmonii do bardzo surowej sypialni.

W jaki sposób Glamora wsparła realizację tego projektu?

Bardzo ważna była rola zespołu graficznego Glamora, który pozwolił nam dostosować wybrany temat do przestrzeni, a tym samym uatrakcyjnić projektowaną architekturę wnętrz. Ponadto, dzięki usłudze Bespoke Design Service, możliwe było dostosowanie zakresu chromatycznego okładziny ściennej umieszczonej na suficie i uzyskanie bardzo zrównoważonej kompozycji kolorów, odcieni i jasności. Idealny do dużego salonu.

Jaka jest rola wykonawcy w tak złożonym projekcie?

W złożonym projekcie tego typu rola certyfikowanego instalatora Glamora była fundamentalna zarówno ze względu na niezbędną wiedzę na temat użytych materiałów, jak i specyfiki powierzchni, które mają być pokryte: zakrzywionych ścian i sufitów. Ponadto wykończenia musiały być nienaganne; dlatego dobry instalator był niezbędny do osiągnięcia wymaganego poziomu dbałości o szczegóły.

Żródło: Glamora.it

Czas generowania strony: -1674810244,36s