Mamy dobrą wiadomość. W tym sezonie styliści nie narzucają sztywnych reguł dekoracji świątecznego stołu. Nie ma przykazań typu „stół biały niczym śnieg” lub „Wigilia jak na wsi". Stoły aranżujemy w stylu wnętrza, tak by komponowały się z dekoracjami w domu. Jedno jest pewne! Wigilijny stół ma przyciągać uwagę. Powinien być gęsto zastawiony, wprost uginać się pod naczyniami, dekoracjami i roślinami.
Taki stół pięknie wpisze się we wnętrze urządzone w stylu skandynawskim lub typu loft. Nie boi się on ciemnych kolorów. Blat chroni artystycznie udrapowany len w odcieniu zimowego nieba. Porcelana nie jest konieczna. Równie pięknie będzie wyglądała szkliwiona glina, ręcznie malowany fajans i grube, kolorowe szkło. Zamiast tradycyjnego stroika z jemioły lub iglaka stół udekorować możemy gałązkami zimowych krzewów. Jeśli mamy w domu piękny stół, którego blat przykuwa uwagę rysunkiem naturalnego drewna lub ma dekoracyjne toczone nogi – zrezygnujmy z obrusów na rzecz serwetek ułożonych przy nakryciu. Niech niczym nieprzysłonięty będzie tłem dla świątecznych potraw i ozdób.
Najczęściej spotykanymi w tym sezonie na „swobodnych stołach” dekoracjami roślinnymi są gałązki wszelkiego rodzaju: bukszpanu, eukaliptusa, bluszczu. Eksponowane są w wazonach lub bezpośrednio na blacie. Bardzo spektakularnym rozwiązaniem jest ułożenie ich na jego całej długości, pośrodku, pomiędzy nakryciami. W gałązkach umieścić możemy świeczniki: tradycyjne lub na tealighty. Taki podłużny stolik „zrobi” nam całą aranżację. Zabieg ten zastosować możemy także w eleganckich wnętrzach. Wtedy pomiędzy gałązkami bukszpanu umieśćmy np. srebrne bombki i kryształowe świeczniki.
Stoły tradycyjne, takie przykryte białym obrusem, z najlepszą porcelaną i kryształowymi kieliszkami polecamy do stylowych wnętrz. Tutaj sprawdzą się wszystkie znane od lat „chwyty” – rodowe srebra, wykrochmalone serwetki, srebrne dodatki oraz bukiet kwiatów zamiast gałązek. Na takim stole wszelkich ekstrawagancji raczej brak. Ogromną rolę w jego dekoracji odgrywają także świeczniki. I zapomnijmy o papierowych serwetkach. Przygotujmy serwetki z materiału, najlepiej będzie, jeśli ujęte zostaną w ozdobne serwetniki.
Elegancki stół ma także drugie, nowocześniejsze oblicze. Pojawia się na nim kolor – w tym sezonie modna jest purpura i fiolet oraz barwa bursztynu. Koniecznie w zestawieniu ze złotem albo miedzią. Nie tylko pod postacią świeczników, lecz także modnych złotych sztućców i podkładek pod talerze.Dla wielbicieli stylu country także mamy kilka sugestii. Po pierwsze króluje drewno i futra. W niektórych stylizacjach futro nie zdobi jedynie siedzisk, lecz pojawia się także i na blacie stołu! Oprócz drewna i futer ważnym materiałem obecnym się na świątecznym stole jest cyna. W wiejskiej aranżacji nic nie stoi na przeszkodzie, by dekoracje roślinne lub wino umieścić właśnie w takim cynowym wiaderku.
Zdjęcia: ZARA HOME, Cassa de Pierrin, Allegro, Pinterest, H&M HOME
OKIEM ARCHITEKTA
Małgorzata Markiewicz-Magiera / www.3mstudio.com.pl
W moim rodzinnym domu stół wigilijny aranżowany był według fantazji mojej babci, często
z wykorzystaniem pięknych, białych serwet i obrusów robionych przez nią na szydełku. Teraz ja mogę spełniać się jako dekorator stołu przed kolacją wigilijną.
Ponieważ stół podczas tej szczególnej okazji powinien wyglądać wyjątkowo, warto wcześniej zaplanować jak chcemy go „ubrać”, ustalić kolory i poszczególne elementy dekoracji. Powinniśmy jednak pamiętać, że koncepcja ta powinna być spójna kolorystycznie z wnętrzem naszego mieszkania i ozdobami wybranymi do przyozdobienia choinki, która na pewno będzie stała w pobliżu.
W tym roku pomysł podsuwa mi wszędobylska od jakiegoś czasu biel i koronki babci, przecież chcę żeby było modnie. Ponadto, biel jest elegancka, a stół wigilijny elegancki być powinien.
Poza obrusem/bieżnikiem na stole obowiązkowo powinny zająć miejsce świece, na przykład w białych szklanych świecznikach. Ponadto serwetki, które możemy włożyć w pierścienie lub położyć luźno obok nakryć i oczywiście biała zastawa i sztućce. Resztę podpowie nam fantazja. Możemy postawić stroik lub położyć kilka świątecznych ozdób, oczywiście w kolorze białym. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z ich ilością. Dużo nie znaczy ładnie i elegancko.
Żeby stół nie wyglądał lodowato, możemy dołożyć kilka gałązek z drzewa iglastego. Pięknie wyglądają, a jeszcze piękniej pachną. Jeśli chcecie „zabłysnąć” pomogą w tym srebrne lub złote dodatki.
I na koniec coś dla miłośników juty — możecie śmiało przełamać elegancką biel elementami z tego właśnie materiału. Miłej zabawy!
Czas generowania strony: -1732570181,53s