Niesamowity efekt to zlepek artystycznego kunsztu i umiejętności architektów oraz wyjątkowych zdolności lokalnych rzemieślników i wykonawców. We wnętrzach znajdziemy szereg rozwiązań, detali oraz pomysłów, które zachwycają zarówno oddzielnie, jak i w ramach całej aranżacji. Już samo wejście do domu zapowiada, że wycieczka po reszcie pomieszczeń przysporzy bezprecedensowych doznań estetycznych. Gości wita piękny panel ścienny wykonany z drewna, kamienia i mosiądzu. W niego wkomponowane zostało owalne u dołu i ścięte u góry lustro oraz złote wieszaki na ubrania. Naprzeciwko znajduje się szafa na buty oraz kurtki, która również posiada wykończenia detalami z mosiądzu i masy perłowej.

W holu na jednej ze ścian zastosowano kamień kwarcowy Patagonia, przez który częściowo przebija się światło z zainstalowanego za nim oświetlenia. Daje to niezwykły, wręcz teatralny efekt. Dopełnieniem są drzwi zaprojektowane przez architektów JT Grupa. Skrzydło obite jest włoską, bezową skórą, a całość ujęta została w mosiężny, polerowany płaskownik. Dół drzwi oraz ich nadproże zdobią mosiężne blachy. Aby popełnić błędu obfitości oraz skupić uwagę na niespotykanej ścianie pozostała część pomieszczenia jest stonowana. Całość wystroju holu dopełnia zaprojektowana przez JT Grupa, balustrada zbudowana ze stalowych tralek z mosiężnymi dodatkami oraz ciemnego drewna.

W błękitnej, oryginalnej kuchni zadbano o każdy szczegół. Meble zaprojektowano tak, aby maksymalnie wykorzystać ich powierzchnię oraz wprowadzić jak najwięcej funkcjonalności. Fronty zdobią ramki oraz dekoracyjne uchwyty, a wnętrze szafek wykonane zostało z bejcowanej dębiny według receptury opracowanej przez JT Grupa. Na szczególną uwagę zasługuje spiżarka ukryta w ciągu kuchennym, która posiada wentylowane szuflady z frezowanym dnem. Dodatkowo na dole umieszczono maleńką, wysuwaną skrytkę na spadające okruszki. Charakteru nadają dodatki takie jak: włoski piec Bertazzoni, francuska klamka od Bonnemazou czy lampa na centralną wyspą, pełniącą funkcję stołu oraz przestrzeni roboczej. Podłogę zaprojektowano na bazie małych płytek w formie hexagonów o kolorystyce pasującej do reszty otoczenia.

Przechodząc przez rozsuwane drzwi, bezpośrednio do jadalni od razu rzucają się w oczy: majestatyczny, owalny stół z obracanym, kamiennym ringiem, wspaniały żyrandol złożony z różnej wielkości ozdobnych płatków, oraz stalowa kotara, którą można dodatkowo podświetlić.

Kolejnym pomieszczeniem jest dużej powierzchni salon z wielką, przytulną sofą na środku oraz kominkiem zaprojektowanym ze żłobionego kamienia Sahara Noir, orzechowego forniru i mosiężnych płaskowników. Sufit zdobi designerska lampa zbudowana z trzech dużych okręgów. W dalszej części znajduje się salonik kawowy ozdobiony pięknymi tapetami ze złotymi refleksami.
Na jej tle umieszczono zaprojektowane przez architektów z JT Grupa wiszące rzeźby kamienno-mosiężne. Jadalnia, strefa wypoczynkowa oraz salonik kawowy zostały oddzielone od siebie poprzez stalową konstrukcję ze specjalnie wykonanymi przez wynajętą hutę szklanymi bańkami.

Gabinet, jako miejsce pracy miał być stonowany i delikatny. Znajdują się w nim: duże biurko, fotel oraz dwa foteliki pokryte czystym kaszmirem. Obok biurka stoi pięknie wyrobiony, drewniany regał. Fronty szafek na dokumenty pokryto mieniącą się tkaniną z abstrakcyjnym wzorem przypominającym pejzaż.

Toaleta nie odbiega swoim charakterem od reszty domu, choć tutaj królują ciemne odcienie.
Ściany pokryte są designerską tapetą we wzory roślin, umywalka z mosiężnym relingiem oraz blatem kamiennym Sahara Noir, a także specjalnie zaprojektowane lustro to główne atrybuty tego pomieszczenia. Elegancji dodają dodatkowo: drewniana okładzina oraz listwy przypodłogowe z mosiężną wstawką.

Na piętrze znajduje się m.in. sypialnia, która została urządzona w spokojnym, minimalistycznym stylu. Oko przykuwa od razu szafa, która jest istnym majstersztykiem zdolności  architektów z JT Grupa. Wyposażona jest w pręty, mosiądz i drewno orzechowe oraz oryginalne, portugalskie uchwyty. W pokoju zastosowano ekskluzywną tapetę z subtelnymi wzorami kwiatowymi.

Fot. Tom  Kurek / Tom Kurek The Photographer
Projekt: JT Grupa