Apartament na Wyspie Spichrzów | Dekorian Home
TOP WNĘTRZA | 2017-10-30

Apartament na Wyspie Spichrzów

Położona na rzece Motławie Wyspa Spichrzów jest jedną z najbardziej malowniczych, a zarazem prestiżowych lokalizacji w Gdańsku. To właśnie tutaj architekci wnętrz, Marta i Michał Raca podjęli się zaprojektowania mieszkania dla pary 30-latków.
Udostępnij logo whatsapp logo twitter

Pierwotnie lokal był kawalerką, ale architekci znacznie przearanżowali rozkład funkcjonalny, zmieniając usytuowanie kuchni, która znalazła się w głębi strefy dziennej i wydzielając osobną sypialnię.

Zgodnie z oczekiwaniami domowników powstało wnętrze o nowoczesnym, surowym i lekko industrialnym klimacie. Zamiast drogich designerskich elementów architekci postawili na niestandardowe rozwiązania rodem z przestrzeni fabrycznych. Klimat wnętrza budują m. in. pomalowane na biało ceglane płytki zakupione w salonie z wyposażeniem wnętrz Dekorian oraz industrialne oświetlenie - czarne kable poprowadzone po suficie i „nagie” żarówki z kolorowymi oplotami. Surowość materiałów została złagodzona subtelnymi mandalami, które stały się motywem przewodnim wystroju. Najciekawszą z nich - sowę, architekci umieścili w salonie.  

Bardzo ważną rolę we wnętrzu pełnią kolory. Marta i Michał Raca zdecydowali się na chłodne biele, czernie i szarości z palety kanadyjskiej marki Para Paints, które tworzą w apartamencie spokojną, zrównoważoną aurę. Przełamaniem stonowanej kolorystyki są niebieskie akcenty w postaci tekstyliów i dekoracji.  

Pomysłowym rozwiązaniem jest duży stół usytuowany na granicy salonu i otwartej kuchni. Może on, w zależności od potrzeb, pełnić funkcję miejsca do biesiadowania, biurka do pracy, a dzięki regulacji wysokości również dodatkowego blatu kuchennego. Centralna ściana w kuchni pomalowana została farbą tablicową włoskiej marki Metropolis, po której można pisać kredą. Jest to idealne miejsce  na przepisy kulinarne, dat ważnych spotkań czy listy zakupów. 

Łazienka, podobnie jak całość mieszkania, jest minimalistyczna i utrzymana w chłodnej tonacji. Ociepla ją blat i stołek w kolorze naturalnego drewna. Aby uczynić wnętrze wyjątkowym, projektanci wykorzystali efekt odbicia lustrzanego. Zainspirowani okładką książki Paula Ardena stworzyli grafikę, która dopiero w sąsiedztwie lustra nabiera pełnego sensu - „Whatever you think, think the oposite". W sypialni uwagę przyciąga pomysłowe łóżko, którego stelaż i bezgłowie wykonane zostały z odpowiednio przygotowanych drewnianych palet. 

 

www.raca-architekci.pl

 

Czas generowania strony: -1674807967,88s