Jury tego prestiżowego konkursu odbywającego się w Londynie, złożone z najwybitniejszych przedstawicieli świata designu i architektury, wyłania co roku najlepsze projekty z tych dziedzin. Nagradzani są zwycięzcy z kategorii: bufet, cukiernia, restauracja, hotel, przestrzeń publiczna, przestrzeń muzealna i wystawiennicza, wnętrze mieszkalne, przestrzeń do pracy, oraz z dziedziny designu: najlepiej zaprojektowany mebel, oświetlenie oraz najlepszy projektant. Spośród kilkudziesięciu nadesłanych w ubiegłym roku realizacji jury wytypowało kilku finalistów z każdej kategorii. Wrocławska restauracja wygrała między innymi z fantastycznie zaprojektowanymi wnętrzami z Sydney, Dubaju czy Manchesteru.
A tak swój werdykt uzasadniło jury: „Projekt ma wyrazisty charakter ze starannie przemyślanymi rozwiązaniami, które zostały znakomicie zrealizowane. To wyjątkowe wnętrze zdecydowanie wyróżniło się konsekwentnym i sugestywnym stylem. Odważne użycie ciemnej palety kolorystycznej skupia uwagę na użytych materiałach i ich fakturach. Na uwagę zasługuje także niezwykła dbałość o detale w identyfikacji wizualnej i akcesoriach”.
Przestronne, utrzymane w modnej, ciemnej kolorystyce wnętrze, wykończone zostało szlachetnymi materiałami. Na podłogach położono drewno dębowe oraz grafitowe lastryko, na ścianach ręcznie układaną mozaikę z otoczaków. Również wszystkie regały zostały zrobione z naturalnego, litego drewna. Większość mebli została wykonana specjalnie dla Campo przez lokalnych rzemieślników. Restauracja specjalizuje się w argentyńskich stekach, ale klienci mają też do wyboru wykwintne dania z autorskiego menu. We wszystkich serwowanych daniach, podobnie jak w sposobie wykończenia wnętrza i w doborze wyposażenia, widać wielką dbałość o detale.
Główni zwycięzcy czyli architekci z Buck.studio tak opisują swoje dzieło: „Transparentny, za sprawą w pełni przeszklonych witryn lokal, został podzielony na dwie klarowne strefy. Centralnie usytuowaną kuchnię wraz z zapleczem, toaletami i szatniami zamknięto w drewnianym, obudowanym boazerią kubiku, który od frontu otwiera się efektownym regałem na salę konsumpcyjną. Niemal 14 metrowy regał symbolizuje otwartość i domową atmosferę. Dobrze widoczny dla gości, pełni funkcję baru, w którym przechowywane jest wino, przygotowywane są napoje, krojony jest chleb i serwowane są przekąski. Regał jest także łącznikiem sali z dobrze widoczną dzięki dużemu oknu kuchnią”.
Buck.studio z Wrocławia, założone w 2008 roku, jest multidyscyplinarną pracownią projektową, specjalizująca się w projektowaniu przestrzeni publicznych, ze szczególnym naciskiem na wnętrza gastronomiczne i hotelowe.
Czas generowania strony: -1735066714,33s