Ekologiczne rozwiązania na dachu byłej fabryki Fiata | Dekorian Home
TRENDY | 2021-09-30

Ekologiczne rozwiązania na dachu byłej fabryki Fiata

Znajdująca się na dachu słynnego budynku Lingotto w Turynie, restauracja La Pista, zaprojektowana przez studio Velvet Lab łączy architektoniczne piękno i dziedzictwo z koncepcją luksusu oraz zrównoważonego rozwoju. Te aspekty spaja ze sobą zastosowanie ekologicznych materiałów i rozwiązań, w tym w technologii tapet GlamPure od Glamora.
Udostępnij logo whatsapp logo twitter

Jak wyjaśnia architekt Gianluca Bocchetta, ta włóknista lniana okleina ścienna z europejskiego surowca odpowiada na potrzeby projektu dzięki swojej organicznej naturze i wyrafinowanym wzorom kolekcji Komorebi.

Jak opracowałeś projekt nowej restauracji La Pista? Jakie były wytyczne projektowe od klienta?

Budynek był główną fabryką Fiata w latach 30. XX wieku. Chcieliśmy uszanować ogromną wartość architektoniczną i kulturową przestrzeni, która w ostatnich czasach rozwinęła swój wymiar społeczny z naciskiem na zrównoważony rozwój i technologię. Nasz klient poprosił nas o zaprojektowanie restauracji, która byłaby luksusowa, ale także przystępna, zarówno pod względem stylu, jak i spodziewanych doświadczeń przyszłych gości. Postanowiliśmy dlatego wypełnić przestrzenie za pomocą autentycznych materiałów oraz zrównoważonych kształtów i wykończeń.

GlamPure to naturalna okleina ścienna, która jest kompostowalna i przyjazna dla środowiska. Pod względem zalet technicznych i funkcjonalnych, jakie korzyści przyniosła Ci praca z tym materiałem w otoczeniu restauracji?

La Pista jest częścią szerszego projektu, którego celem jest ambitna misja – promowanie podejścia do projektowania, w którym kluczowym elementem jest zrównoważony rozwój. GlamPure jest do tego idealnym uzupełnieniem i pozwala połączyć szacunek dla środowiska ze stylistyczną potrzebą stworzenia miejsca w stylu glamour. Tworzy niezbędną harmonię między odniesieniami do świata przyrody a dziedzictwem architektonicznym otoczenia.

Temps Perdu został wykorzystany w jadalni przy dużych panoramicznych oknach. Jak to tworzy dialog z wnętrzem i zewnętrzem? Jakiego rodzaju doświadczenie chciałeś stworzyć?

Chcieliśmy, aby klient poczuł, że otaczające go ściany mają wrażenie faktury o niemal krawieckim charakterze. Jakby byli w środku zawieszonego w czasie ogrodu. Wzór okleiny ściennej nawiązuje do wysokich traw, co tworzy połączenie między wnętrzem restauracji a ogrodem na zewnątrz.

Kolekcja Komorebi na GlamPure została zaprojektowana z myślą o rozwiązaniach wnętrzarskich, które koncentrują się na holistycznym samopoczuciu jednostki. Jak ta zasada wiąże się z koncepcją projektową?

Z La Pista nie chcieliśmy tylko zaprojektować wnętrza. Chcieliśmy zapewnić relaks z dala od zatłoczonych ulic miasta kilka pięter poniżej. Podkreśliliśmy tę koncepcję, używając kolekcji Komorebi na GlamPure, która naprawdę przywodzi na myśl domowy komfort, gdy jest umieszczony w tej wspaniałej scenerii.

Projekt: VelvetLAB, Gianluca Bocchetta
Zdjęcia: Barbara Corsico

Zródło: Glamora

<