Las brzozowy w sercu miasta | Dekorian Home
TOP WNĘTRZA | 2018-10-22

Las brzozowy w sercu miasta

Centrum Serca Lumina Cordis we Wrocławiu to miejsce, w którym każdy pacjent może do woli rozkoszować się ciszą, zachwycać urokami natury, smakować spokoju, a przede wszystkim wyciszyć serce. Kamila Janetomska z OXXIO architektura obaliła stereotypy na temat przychodni kardiologicznych prezentując klinikę, na której widok aż serce rośnie!
Udostępnij logo whatsapp logo twitter

Kardiolodzy z Centrum Serca Lumina Cordis we Wrocławiu postanowili zaaranżować swoją klinikę tak, aby pacjenci podczas badań mieli stały kontakt z przyrodą. Chcieli, aby ich poradnia była nowoczesna i klimatyczna, sprzyjała odprężeniu i relaksowi, a przede wszystkim stanowiła ukłon w stronę Matki Natury. Głównym założeniem projektowym było maksymalne wykorzystanie 225, 15 m² powierzchni w celu utworzenia: czterech gabinetów lekarskich, gabinetu zabiegowego, gabinetu do prób wysiłkowych z bieżnią, zaplecza socjalnego wraz z węzłami sanitarnymi, a także przestronnego holu z poczekalnią, punktem rejestracji pacjentów oraz miejscem dla dzieci. Każde wnętrze miało być zaaranżowane przy użyciu naturalnych materiałów z uwzględnieniem przepisów dotyczących pomieszczeń służby zdrowia.

Przed Kamilą Janetomską z wrocławskiej pracowni OXXIO architektura stanęło nie lada wyzwanie - stworzenie iluzji, że w przychodni kardiologicznej usytuowanej w samym centrum miasta można poczuć się jak na łonie natury. W uzyskaniu takiego efektu pomogły projektantce przede wszystkim produkty firmy Adveron – podświetlane tkaniny, napinane w profilach aluminiowych, które nie tylko optycznie powiększają przestrzeń, ale przede wszystkim działają relaksacyjnie i uspokajająco. Jedna z grafik, umieszczona na suficie w gabinecie zabiegowym przedstawia słoneczne niebo i koronę drzew. Kolejna odzwierciedla brzozowy las, zaś ostatnia, położona w gabinecie prób wysiłkowych, prezentuje  góry z drogą biegnącą na szczyt.

Ze względu na brak dostatecznego światła dziennego nie można było zastosować naturalnych roślin dlatego zastąpiono je dużymi płaszczyznami wykonanymi z modyfikowanego mchu. W okładzinach ściennych holu, zabudowie meblowej i drzwiach użyto płyt z naturalnego forniru dębowego. Na całej powierzchni posadzki zostały położone gresowe płytki podłogowe pięknie imitujące kamień. Przytulnego charakteru dodały wnętrzom zmywalne tapety winylowe, a także ściany o ciepłych barwach, pomalowane farbami Para. Ciekawym pomysłem było wstawienie modyfikowanego drzewa z elementami naturalnego pnia o wysokości 3m. Jako atrakcję dla dzieci umieszczono domek z drewna jesionowego będący ulubionym miejscem zabaw każdego małego pacjenta. Całość wzmocniono zapachem przypominającym trawę, który posiada silne działanie relaksujące, a jednocześnie orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój.

Pomysł na urządzenie kliniki w stylu eko to strzał w dziesiątkę! Odpoczynek w takich warunkach pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, zapobiega chorobom serca i wspomaga ich leczenie. A kiedy połączyć to ze znakomitymi, doświadczonymi specjalistami otrzymujemy doskonałą przychodnię kardiologiczną.

Czas generowania strony: -1675467918,97s