Spotkania, które w unikalny sposób łączą sztukę kulinarną z designem odbywają się pod okiem Marka Cecuły — kuratora projektu, znanego artysty, pedagoga i mentora. Art Food to nie tylko międzynarodowy, ale również bardzo interdyscyplinarny projekt. Łączy i zderza ze sobą wiele obszarów związanych z pracą projektanta: aspekt przygotowania merytorycznego i praktyki zawodowej, etap pracy koncepcyjnej z momentem wdrażania do produkcji. Spotyka także indywidualne doświadczenia zawodowe i kulturowe uczestników.
fot. Aditi Kedia / Mamta / PRATT Institute
fot. Aleksandra Kuta / Fold / ASP Kraków
Tegoroczna edycja Art Food była czwartą odsłoną projektu. Wzięło w niej udział 12 studentów z dwóch uczelni: Wydziału Form Przemysłowych Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku. W trakcie trzytygodniowych warsztatów w Ćmielów Design Studio w Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. mieli oni za zadanie stworzyć naczynia ceramiczne, które będą piękne i inspirujące dla stylistów, czy kucharzy. W ramach przygotowań do projektu studenci przez cały semestr letni uczestniczyli w zajęciach, które poszerzały ich wiedzę związaną z kulturowymi aspektami spożywania posiłków.
fot. Claire Feinberg / Goût Babies /PRATT Institute
fot. Dierdre (Xia Di) Shea / Wassily Tray / PRATT Institute
Efekty pracy studentów Marka Cecuły będzie można zobaczyć jesienią na wystawach w Krakowie i Nowym Jorku. Najlepsze prace zostaną wdrożone do produkcji i wprowadzone do sprzedaży. Już dziś publikujemy „zajawkę” tej niesamowitej kolekcji — zdjęcia autorstwa Sebastiana Zimmera.
fot. Ewa Żak / Break-up / ASP Kraków
fot. Dorota Ziaja / Foodllery / ASP Kraków
Więcej zdjęć: www.facebook.com/ModusDesignStudioMarkaCeculy/home
Czas generowania strony: -1732253613,95s