Bohaterem realizacji jest nieruchomość zlokalizowana w malowniczej części Gdańska, położona zaledwie 150 metrów od plaży i otulona parkiem. W otoczeniu natury inwestorzy – młode małżeństwo z dzieckiem – chcieli stworzyć nowoczesne wnętrze, które jednocześnie będzie komfortowe, przyjazne i przytulne. Zadanie to powierzono pracowni Pszczołowscy, która swój projekt rozpoczęła od znaczących zmian układu pomieszczeń i wyburzeń.

 Apartament o powierzchni 90 m kw. początkowo podzielony był na trzy małe pokoje: salon z aneksem kuchennym, małą toaletę, łazienkę oraz przedpokój. Architekci zdecydowali się na wyburzenia, które pozwoliły na reorganizację pomieszczeń. Umożliwiło to spełnienie marzeń właścicieli o dużej, przestronnej przestrzeni wspólnej – jasnym salonie. Ponadto, inwestorom zależało na większej sypialni, przestronnej łazience z wanną, wygodnej garderobie, a także pokoju dla dziecka. Nowy układ pomieszczeń musiał również uwzględnić słupy wspierające konstrukcję dachu, tak, aby wkomponować je w ściany. To wszystko udało się osiągnąć, rezygnując z jednego małego pokoju.

 We wnętrzu królują stonowane barwy. Biel i czerń, które dominują w salonie i kuchni zostały przełamane odcieniami beżu i brązu, które ocieplają poszczególne pomieszczenia. Na ścianach przedpokoju, kuchni i części salonu położono tapety firmy Omexco z kolekcji Mica o szlachetnych barwach; w sypialni z kolekcji Peonia (wszystkie pochodzą z oferty salonu Dekorian). Pełnią one we wnętrzu funkcję dekoracyjną, a dodatkowo tworzą ciepłą atmosferę. Do pomalowania ścian wykorzystano ceramiczne farby firmy Para Paints, które świetnie sprawdzają się w otoczeniu dzieci i gwarantują, że każde zabrudzenie może zostać z łatwością usunięte. W sypialni zdecydowano się na wykładzinę Jacaranda (również oferta Dekorian), którą wykonano z naturalnych materiałów, dzięki czemu jest przyjemna i miła w dotyku. Do nowoczesnych przestrzeni apartamentu architekci zaprosili również naturę, nawiązując tym samym do morskiego sąsiedztwa. W salonie pojawia się ona w postaci drewnianych żaluzji, a w łazience – jako drewniana szafka pod umywalkę. Bajkowym elementem apartamentu – skontrastowanym z resztą pomieszczeń – został pokój dziecięcy, w którym pastelową bazę uzupełniono o elementy w kolorze intensywnej fuksji.