Filippo Tisselli, Cinzia Mondello oraz Marcin Dworzynski z tissellistudioarchitectti podjęli wyzwanie renowacji wiekowego mieszkania w zabytkowym centrum Ceseny. Dwupoziomowy apartament wymagał kapitalnego remontu. Na etapie projektowym nakreślone zostały jasne cele: zachowanie tylko niezbędnych ścian, wprowadzenie do środka maksymalnej ilości naturalnego światła, nadanie wnętrzu współczesnego i eleganckiego charakteru.

 Na pierwszej kondygnacji wyburzono niemal wszystkie ściany działowe, tak aby zapewnić odpowiednią przestrzeń na kuchnię wraz z jadalnią, pokój dzienny oraz łazienkę dla gości. Celem zapewnienia większej prywatności sypialnię wraz z dedykowaną łazienką oraz garderobą umiejscowiono na drugim poziomie.

 We wnętrzu dominuje biel oraz jasne drewno tekowe (na podłodze.) Ta kombinacja potęguje ciepłą, słoneczną naturę domu, którą uzyskano poprzez wyburzenie czterech fragmentów zewnętrznych ścian. W ich miejsce pojawiły się nowe okna i dwa niezależne wyjścia na taras. 

 Aby umożliwić promieniom swobodne penetrowanie mieszkania, ściany wielu pomieszczeń pokrywają złote lustra. Ich kolor nadaje światłu odbitemu unikalnej barwy, wypełniając wnętrze słońcem Italii. 

 Architekci z tissellistudioarchitetti specjalnie do tego mieszkania zaprojektowali meble na wymiar, tak aby wykorzystać każdą, nawet najmniejszą jego przestrzeń. W aranżacji wykorzystano niestandardowe rozwiązania, w których meble zintegrowane są z układem przestrzennym głównych stref domowych – kuchni, pokoju dziennego i sypialni. Na pierwszy rzut oka niełatwo zrozumieć, jak działają minimalistyczne linie i formy, które nadano meblom. Ich funkcja staje się jasna i oczywista tylko wtedy, gdy się je otwiera, jak widać wyraźnie na filmie poświęconym projektowi.