Projektanci ze studia Masquespacio mieli za zadanie stworzenie nie tylko interesującego wnętrza, ale zaprojektowanie przestrzeni z bardzo konkretną  koncepcją gościnności. Gastrobar La Manera obsługuje bowiem swoich klientów zarówno w dzień, jak  i w nocy, serwuje dania śniadaniowe, brunche i kawy w godzinach porannych, by po południu zmienić się w restaurację, a następnie w tętniący życiem koktajl bar. Dlatego konieczne było wymyślenie rozwiązań, które sprzyjałyby dostosowywaniu się jego funkcji do różnych momentów doby.

 Koncepcja biznesowa La Manery zakładała pierwszej klasy obsługę, a jeśli chodzi o kuchnię – bazowanie na lokalnej, ekologicznej żywności i napojach. Projektanci starali się w związku z tym pracować na materiałach naturalnych i nimi wyrazić filozofię miejsca.

 Odzyskano istniejące wcześniej murowane ściany. Dodano do nich metalowe oświetlenie i wykończenie z efektem rdzy. Lampy, które wybrano, są całkowicie regulowane, co pozwala każdorazowo dostosowywać intensywność światła w zależności od potrzeb.

 Jeśli chodzi o meble, niektóre, posiadające  elementy metalowe o tym samym zardzewiałym wykończeniu, zostały zestawione z betonem. Brązowa miękka skóra i poduszki wykonane z aksamitnych w dotyku tkanin dodają całości ciepła. Śródziemnomorski klimat nadaje wnętrzu głęboko turkusowa ściana z kafli. Bujne rośliny genialnie odcinają się od chłodnego tła i podkreślają naturalny charakter La Manery.